top of page

Levandos


LEVANDOS NUO NEMIGOS IR PLAUKŲ SLINKIMO

Prieš keletą metų kurį laiką gyvenau italų šeimoje. Juose visada būdavo į kašikėlį stovintį namų kampe pridėta džiovintų levandų. Prisimenu, kaip man patikdavo jų kvapas. Jis iš tiesų yra ypatingas, todėl dažnai naudojamas aromaterapijoje. Man nėra priimtina laikyti džiovintas gėles namuose, nes jos renka dulkes, tačiau yra ir kitų būdų, kaip levandas naudoti norint padėti sau.

Lotynų kalba levanda reiškia plauti, nes dažnai būdavo naudojama vonioms. Džiovinti jų žiedai būdavo labai populiarūs prekyboje, nes nereikėdavo patiems eiti į gyvačių pilnus krūmus (levanda yra krūmas) jų rinkti. Tai padarydavo drąsiausi ir norintys užsidirbti. Užtat levandos buvo prabangos prekė, naudota medicinoje, vonioms, kvepalams ir namams. Levandų krūmui aromatą suteikia mėlynai violetiniai levandų žiedai, o eterinis aliejus daromas tik iš šviežių levandų žiedų. Levandos šiuo metu yra plačiai naudojamos visoms švaros priemonėms, nes jų kvapas patinka daugeliui. Jis padeda įveikti nerimą, migreną, bei kažkiek pagerina nuotaiką. Moksliniai tyrimai tai įrodė. Dar jie patvirtino, kad levandos iš tiesų padeda įveikti plaukų slinkimą. Ar ne nuostabu?

NEMIGA. Paprasčiausias būdas levandas panaudoti nemigai įveikti yra kambaryje pasidėti džiovintą jų puokštelę. Nebūtina jos visą laiką laikyti viename kambaryje. Net geriau laikas nuo laiko pernešti kitur, kad nepriprastume prie kvapo. Man paskutiniai du mėnesiai buvo labai sunkūs, nes teko grįžti į darbą, dėl naktinio darbo miegas visai išsimušė iš ritmo, todėl kamavo prasta nuotaika (dar ir dabar kamuoja, bet jau mažiau).

Kai į mano namus atkeliavo Muilo namų levandų pagalvėlė, kurią matai nuotraukoje, mano mylimi muilai, bei naujieji lūpų balzamai, pirmiausia griebiau uostyti drobinės pagalvėlės su rankomis išsiuvinėtomis gėlėmis. Vyras net juokėsi, kad sėdėjau prie jos išvien prilipus. Joje yra 20 g. Prancūzijoje užaugintų levandų. Tą pagalvėlę kiekvieną vakarą imu su savimi eidama miegoti, tai dar labiau vyrą prajuokina, bet jis neprieštarauja. Duodu pauostyti ir Sofijai, o ryte įkišu į drabužių spintą, kad kvepėtų ir jie taip pat.

Labai patogu, kad pagalvėlė turi šniūrelį, kuris padeda pagalvėlės nepamesti iš rankų. Nors puslapyje rašoma, kad jis skirtas pagalvėlei pakabinti. Jei levandos kada išsikvėptų, beliktų jas tik pakeisti naujomis, nes yra užtrauktukas, arba užlašinti levandų eterinio aliejaus, kurio kol kas dar neįsigijau.

Šita pagalvėlė man yra nerealiausias daiktas šiuo metu, kai išvien kamuoja stresas ir kartais sunku užmigti. Man levandų kvapas padeda šiek tiek atsipalaiduoti ir greičiau užmigti.

Pirkti: Muilo namai

Kaina: 4 EU

Dar skaičiau, kad įveikti nemigą galima levandų arbata (1 - 2 šaukšteliai puodeliui). Dar galima naudoti eterinį levandų aliejų, kuris yra unikalus tuo, kad yra vienas iš nedaugelio, kurio nereikia skiesti - galima tepti ant odos. Aš visgi patarčiau kaip ir kiekvienam eteriniam aliejui atlikti jautrumo testą ir nenaudoti apskritai levandų, jei jų kvapas nepriimtinas.

PLAUKŲ SLINKIMAS. 7 lašai levandų eterinio aliejaus 5 g. plaukų šampūno. Galima eterinio aliejaus ir druskos mišiniu ištrimti šlapias plaukų šaknis ir apsivyniojus galvą rankšluosčiu palaikyti iki valandos. Tada plaukus išplauti kaip įprastai.

Kaip Tu naudoji levandas? Ar tiki jų kvapo teigiamu poveikiu?

Skaityk daugiau:

Read More

No tags yet.

Karolina Mikaliūnė

bottom of page